Evenepoel zvíťazil v 7. etape Okolo Švajčiarska, Sagan na 87. mieste

18.06.2023 Celý región

Weinfelden 17. júna (TASR) - Belgický cyklista Remco Evenepoel sa stal víťazom sobotňajšej 7. etapy pretekov Okolo Švajčiarska. Jazdec tímu Soudal - Quick Step sa presadil v 183,5 km dlhej predposlednej etape z Tübachu do Weinfeldenu. Zvíťazil po sólovom útoku, dosiahol rovnaký čas ako jeho krajan Wout van Aert z Jumbo-Visma a tretí Francúz Bryan Coquard z Cofidisu. Slovenský reprezentant Peter Sagan z tímu TotalEnergies prišiel do cieľa na 87. priečke.

Po tragickom úmrtí švajčiarskeho reprezentanta Gina Mädera sa postavilo na štart iba 113 jazdcov. Vôbec sa neprezentoval Mäderov tím Bahrain Victorious, Intermarché-Circus-Wanty a domáca stajňa Tudor. Organizačný tím sa rozhodol pre úpravu pravidiel. Čas do celkového poradia sa počítal na méte 25 kilometrov pred cieľom, na šprintérskych prémiách a v cieli sa neudeľovali bonusové sekundy.

Evenepoel si v cieli uctil pamiatku zosnulého kolegu Mädera, po triumfe poslal pozdrav do neba. "Myslím si, že to bol najlepší spôsob, ako si uctiť Gina. Vzdať mu hold a prejaviť úctu jeho rodine v týchto ťažkých chvíľach. Toto víťazstvo a trofej sú pre neho. Nič to nezmení, ale chcem, aby vedeli, že všetci v pelotóne, v našom malom svete, na nich myslíme," povedal majster sveta podľa portálu cyclingnews.com.

V celkovom poradí sa na popredných miestach nič nezmenilo. Naďalej vedie Dán Mattias Skjelmose Jensen z Treku - Segafredo o osem sekúnd pred Rakúšanom Felixom Gallom z AG2R Citroen. Sagan sa po odstúpení viacerých pretekárov posunul zo 131. na 101. pozíciu, no má naďalej rovnakú stratu 1:13:27 h. Podujatie zakončí v nedeľu časovka.

Okolo Švajčiarska - 7. etapa (Tübach - Weinfelden, 183,5 km):

1. Remco Evenepoel (Belg./Soudal Quick-Step) 4:01:04 h, 2. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 3. Bryan Coquard (Fr./Cofidis), 4. Lorrenzo Manzin (Fr./TotalEnergies), 5. Alex Aranburu Deba (Šp./Movistar), 6. Kevin Vermaerke (USA/DSM), ..., 87. Peter SAGAN (SR/TotalEnergies) všetci rovnaký čas ako víťaz

celkové poradie:

1. Mattias Skjelmose Jensen (Dán./Trek - Segafredo) 20:44:45 h, 2. Felix Gall (Rak./AG2R Citroen) +8 s, 3. Juan Ayuso Pesquera (Šp./UAE) +18, 4. Evenepoel +46, 5. Wilco Kelderman (Hol./Jumbo-Visma) +1:16 min, 6. Romain Bardet (Fr./DSM) +1:29, ..., 101. SAGAN +1:13:27 hod
 

Vyberte región